Мая малая Радзіма ‑ Шуміліна (Белостоцкая А.Г., воспитатель дошкольного образования)

Мая малая Радзіма ‑ Шуміліна

Заўсёды лёгка пісаць аб тым месцы, якое ты любіш, таму што гэта прыемна. Можна апісаць любімыя месцы, запамінальныя падзеі, якія там адбыліся. Можна зноўку ўспомніць і перажыць усё, што давала табе задавальненне, і было каштоўна для цябе. Любімы край для  кожнага, хутчэй за ўсё, гэта тое месца, дзе чалавек нарадзіўся і  вырас, дзе гуляў з дзяцінства, дзе хадзіў у школу, дзе сустрэў першых сяброў і першае каханне. Гэта тое месца, дзе ўсё часцей за ўсё адбываецца ўпершыню. Маё тое самае патаемнае месца – Шуміліншчына…

Можна нават сказаць, што любімы край не выбіраюць, бо ты не  можаш выбраць, дзе менавіта нарадзіцца. Як не можаш выбраць, кахаць ці не кахаць свой край. Хутчэй за ўсё, ты будзеш яго кахаць, таму што гэтае каханне табе перадасца ад тваіх продкаў, бабуль, дзядуль, мам і тат.  Мой любімы край заўсёды пакідае толькі цёплыя ўспаміны, і  ўспамінаюцца часцей за ўсё толькі прыемныя моманты..

Калі ў чалавека ёсць яго лібімы край, значыць, ён мае месца, куды заўсёды можа прыйсці і адчуць сябе як дома, адчуць сябе вельмі камфортна, на сваім месцы. Гэтае пачуццё вельмі важнае, яно дае ўпэўненасць у сабе, у заўтрашнім дні, яно ўсяляе ўпэўненасць.

Мой любімы край - гэта мой родны край, месца, дзе я  нарадзілася і дзе вырасла. Мне гэтае месца вельмі дорага яшчэ і таму, што там выраслі мае бацькі, дзяды і прадзеды, там мая гісторыя. Гэта  для мяне вельмі важна, і ўсё ў маім краі мае для мяне каштоўнасць, бо ўсё гэта частка мяне.

Ды і як можна забыць вуліцы, па якіх бегаў яшчэ дзіцем, двор, дзе  некалі гуляла з сябрамі, і возера, куды хадзіла купацца ў спякотны летні дзень?! Так шмат цёплых успамінаў адразу ж з'яўляецца ў маёй галаве, калі я заплюшчваю вочы і ўяўляю ўсё гэта…

Перад вачыма стаіць духмяны сасновы бор, у якім мы з бацькамі збіралі ягады і грыбы. Стаіць жоўты пяшчаны пляж і бярозавы гай на  беразе глыбокага возера.І да гэтага часу не пакідае адчуцце, як  я  кранаю рукой празрыстую халодную ваду, а затым акунаюся ў  яе  і  імкліва плыву наперад, атрымліваючы асалоду ад адчування свабоды

Белостоцкая Анна Георгиевна, воспитатель дошкольного образования

свернуть

Моя малая Родина – деревня Радионовка (семья Алёхиной Варвары, воспитанницы группы «Пчёлка»)

Моя малая Родина – деревня Радионовка

У каждого человека есть очень близкое и родное место,  где он  чувствует себя спокойно и непринужденно. Именно в детстве формируются такое понятие, как Родина.

Как важно любить место, где ты родился, где прошло твое детство. Малая Родина – это память, это невероятная привязанность  и  любовь ко  всему, что меня окружает.

Мое детство прошло у бабушки в деревне Радионовка Оршанского района. Это то самое место, где я могу чувствовать себя спокойно  и  свободно. Здесь я выросла, здесь мне знакома каждая улица и каждый дом на улице. Невероятная красота природы, речка Проня, и леса.  Ах, как хорошо на речке летом! Светит солнце, поют птицы…. А поход в лес за ягодами или грибами - это просто счастье окунуться  в  спокойную атмосферу и насладиться чистым воздухом, собрать дары природы.

В деревне у моей бабушки был свой дом, который я очень любила, Здесь всегда пахло выпечкой,  заваренным чаем из собранных трав.

Лето – это любимая пора года, можно отдохнуть и набраться новых сил к учебному году, встретиться со своими родственниками, друзьями, помочь бабушке по хозяйству, покататься на лошади, купаться в речке, загорать,  прекрасно провести время возле костра.

На зимние каникулы я также никогда не упускала возможность приехать к бабушке, так как здесь было множество интересных занятий: катание на санках и лыжах с местными ребятами и просто прогулки по  родным улочкам.

Как жаль, что нельзя вернуться в детство хотя бы на денек, поцеловать бабушку в щечку и сказать спасибо за приятные воспоминания, которые остались в памяти, за заботу и любовь, за те навыки, которые пригодились мне в жизни.

Моя малая родина является частичкой моей души.

Алёхина Анна Леонидовна, Алёхина Варвара, воспитанница группы «Пчёлка».

свернуть

МАЯ МАЛАЯ РАДЗІМА ‑ ВЁСКА КАМАРЫ (семья Мамойко Артёма, воспитанника группы «Пчёлка»)

МАЯ МАЛАЯ РАДЗІМА ‑ ВЁСКА КАМАРЫ

Хтосьці Парыжам зачараваны,

Іншы – красою заакіяннай…

Я ж – усёй душой, усім сэрцам аддана

Роднай старонцы непараўнальнай.

Валянціна Гіруць-Русакевіч

Мая вёска – мая малая Радзіма…

У кожнага чалавека на планеце яна свая. У некаторых людзей можа быць некалькі такіх месцаў, якія ім дарагія, дзе яны правялі, можа, і кароткі прамежак свайго жыцця, але з якімі іх звязваюць нейкія пэўныя падзеі і ўспаміны.

Не заўсёды гэтым дарагім месцам з'яўляецца тое, дзе чалавек нарадзіўся. Але я думаю, што горад, пасёлак, па праве можа лічыцца тваім, калі ён пакінуў хоць нейкае незгладжальнае ўражанне ў душы, калі кавалачак твайго сэрца назаўжды прыжыўся ў гэтым месцы і  ты  не  шкадуеш, што там засталася часцінка цябе.

Вось такім родным куточкам для мяне з'яўляецца вёска Камары, якая знаходзіцца ў  Віцебскім раёне. Пераехала я сюды разам з  бацькамі ў дванаццацігадовым узросце. Тут  праходзіла маё шчаслівае дзяцінства, тут  шмат блізкіх мне людзей і месцаў, тут мае сябры, мае першыя няўдачы і перамогі, першыя ўрокі жыцця.

Так склаўся лёс, што праз некаторы час я зноў пераехала жыць і вучыцца ў горад Віцебск. Але думкі пра вёску, якая стала ўжо роднай, не пакідалі мяне. Душу грэлі ўспаміны пра мірны куток, дзе  можна схавацца ад любых нягод і непрыемнасцяў.

Як хораша ведаць, што ў гэтым вялізным свеце ў цябе ёсць месца, у  якім нестрашны любыя нягоды, якое сілкуе цябе нейкай жыватворнай сілай, дае надзею на светлую будучыню!

Я выйшла замуж, нарадзіліся дзеці. Мы з мужам мелі агульную мару пра ўласны дом, якая нарэшце здзейснілася.

Ужо тры гады мы з сям’ёю жывём у вёсцы. Так атрымался, што мы набылі дом, які будаваў яшчэ мой прадзед. Канешне, зараз ён выглядае зусім не так, як калісьці ў пачатку 20 стагоддзя. Але гэта ж сапраўдная бацькаўшчына, месца, дзе жылі мае продкі!  Дарэчы, для маіх дзяцей Камары – гэта сапраўды малая радзіма, яны жывуць тут з самага маленства. Вучацца шанаваць кожны момант, праведзены тут, быць удзячнымі гэтаму ўнікальнаму кутку зямлі, які стаў нашым домам.

Далучаюцца да гістарычнай спадчыны нашага народа. Кожны год 9 мая мы ўсёй сям’ёй наведваем брацкую магілу ў суседняй вёсцы Рудакі, прыносім кветкі, расказваем дзецям пра тых людзей, якія заплацілі страшную цану – цану непражытага жыцця, дзеля нашай будучыні. Такім чынам, у дзяцей з самага маленства выхоўваецца патрыятызм і  пачуццё гонару за мінулае роднай краіны. Такія яркія ўспаміны дзеці пранясуць праз усё жыццё.

Наша вёска – гэта не проста месца, дзе мы жывём, гэта тое месца, дзе адчуваецца сапраўдная сувязь з прыродай і з блізкімі людзьмі. Яна запаўняе  жыццё радасцю і натхненнем. Мне здаецца, што толькі ў гэтым дзіўным кутку нашай вялікай краіны такое крышталёва чыстае паветра, такая празрыстая раса, такія духмяныя кветкі! Наша  вёска прыгожая ў любую пару года. Увесну яна патанае ў яблыневым і вішнёвым красаванні, водарах бэзу і чаромхі.

Увосень цешыць вока рознакаляровае лісце, павевае яблыкамі і  грыбамі.

Узімку вакол кіламетры снега, які прывабна блішчыць на сонцы. Хаты пакрыты снежнай коўдрай і, здаецца, што яны спяць.

А як шмат зімовых забаў для вясковых дзяўчат і хлопцаў! Мы  катаемся на лыжах, імчымся з гары на санках, лепім снегавікоў, будуем снежныя крэпасці і гуляем у снежкі.

Але асабліва  мы любім сваю вёску ўлетку, калі яна ўся патанае ў зеляніне.

Многія людзі звязваюць свае мары і надзеі з вялікімі, вядомымі гарадамі, замежжам.  Яны імкнуцца патрапіць у гэтыя гарады, спадзеючыся там знайсці сябе і змяніць жыцце да лепшага.

Я не спрачаюся, што пройдзе час, і маім дзецям давядзецца пакінуць родны куток. Яны скончаць школу, паступяць вучыцца ў  горад, атрымаюць прафесію. Магчыма, у дарослым жыцці ім  прыйдзецца жыць ужо ў іншым месцы. Але, як бы не склалася іх  жыццё ў будучыні, я ўпэўнена, што яны заўсёды будут памятаць сваю  родную вёску, мястэчка, дзе  можна свабодна дыхаць і цешыцца кожнаму новаму дню, праведзенаму ў ім, мястэчка, якому ніколі не  перастанеш дзівіцца і захапляцца. Бо гэта наша вёска, наш край, наша зямля!

Таму што, колькі б не было прывабных і прыгожых месцаў на свеце –  Радзіма ў чалавека адна!

Мамойко Марина Анатольевна, Мамойко Артём, воспитанника группы «Пчёлка»

свернуть

Моя малая Родина – это город Сенно (семья Беляевой Александры, воспитанницы группы «Пчёлка»)

Моя малая Родина – это город Сенно.

Это место, где я родился и вырос. Когда я говорю о своей родине, моё сердце наполняется гордостью и радостью. Здесь я провёл много счастливых моментов своей жизни.

Моя малая Родина является небольшим городом, который находится в красивой природной зоне. Вокруг города тянутся поля, леса и озёра. Это место наполнено свежим воздухом и красивыми пейзажами. Когда я прогуливаюсь по городу, я наслаждаюсь зелёными деревьями и красочными цветами.

Но малая Родина – это не только природа. Здесь есть также много интересных мест и достопримечательностей. Например, памятник природы «Капличка». «Капличка» ‑ это источник с прохладной и чистой водой у подножия древнего языческого капища в центре города.

Он известен с давних времён. Над ним возвышалась деревянная часовенка, которую в 1937 году разобрали. Высокое место возле двух серных источников было выбрано под строительство замка для хозяина местечка – с горы хорошо просматривались владения. Замок в 1537 году построил Дмитрий Фёдорович Сапега. Над озером возвышался прямоугольный с двумя флигелями дворец, со рвом и перекидными мостами.

Также можно искупаться и порыбачить в Сенненском озере. Озеро Сенно или Сенненское озеро, примыкает к северной окраине города, вокруг его берегов расположены деревни Турово, Королевичи, Красный луч, Свободное и Заозерье. Озеро площадью более трёх квадратных километров. А если обойти его кругом, придётся совершить поход протяжённостью 19 километров по сильно изрезанной береговой линии со множеством заливов, мысов и полуостровов. Берега у озера песчаные и высокие.

Моя малая Родина – это место, где я чувствую себя счастливым и  в  безопасности. Это место, где я нахожу вдохновение и причину для  гордости. Я благодарен своей малой Родине за всё, что  она  мне  дала, и всегда буду оставаться верным ей.

Беляев Сергей Викторович, Беляева Александра, воспитанница группы «Пчёлка»

свернуть

Моя малая Родина…Воеводки (семья Адреевой Арины, воспитанницы группы "Светлячок")

Моя малая Родина…Воеводки.

Есть на свете замечательное местечко, моя любимая деревушка, моя малая Родина – деревня Воеводки. Находится она всего лишь  в  20-ти километрах от города Витебска. Здесь я родилась и росла до тех пор, пока родители не переехали в город. Но каждое лето я обязательно приезжала к бабушке и дедушке в гости. Сейчас мои родители живут в этой деревне, и занимаются хозяйством.

В Воеводках очень много прекрасных мест, одно из них это озеро «Мошно». Оно невероятной красоты, простирается на многие километры и соединяет несколько деревень своими берегами. Ещё одной достопримечательностью нашей деревни является лес ‑ биологический заказник «Клюквенник «Мошно». В нашем лесу всегда множество грибов и большое изобилие ягод.

На центральной улице в деревне находится братская могила №4434, в которой захоронено 33 воина. В центре мемориала стоит стела на могиле Героя Советского Союза А.П.Жесткова, который погиб вблизи деревни 27 июня 1944 года, в рукопашном бою. В 1968 году    его  прах был перезахоронен в братскую могилу деревни Воеводки.

В 1941 году в деревне насчитывалось 88 дворов и 264 жителя. Во  время войны вблизи деревни  шли ожесточённые бои, особенно с  25-27 июня 1944 года, противник яростно пытался вырваться из  окружения, но был повержен. В самих Воеводках было разрушено  9  домов.

Деревня Воеводки – это место, в которое хочется возвращаться снова и снова.

Андреева Наталья Андреевна, Андреева Арина, воспитанница группы "Светлячок"

свернуть

Мой Новолукомль (семья Ермоловой Алисы, воспитанницы группы "Пралеска")

Милый город, я очень скучаю

Оттого что сейчас не с тобой.

По тому чувству тёплого рая,

Приносящему сердцу покой.

Милый сердцу город... Моя малая Родина... Мой Новолукомль. Город, в который всегда хочу вернуться. Город, который я люблю. Здесь прошли мои детство и юность. Здесь живут мои родители. Новолукомль - достаточно молодой город, который возник в 1964 году в связи со строительством Лукомльской ГРЭС - мощнейшей электростанции Беларуси. На сегодняшний день она вырабатывает 30-35% электроэнергии Республики. Три 250-метровых трубы  хорошо видны ещё задолго до подъезда к электростанции.

Город расположен на берегу живописнейшего места - Лукомльского озера, являющимся четвёртым по величине в Беларуси. Одна из визитных карточек города - мост к озеру через канал.

Зимой вода в канале не замерзает, благодаря рассчитанным параметрам  канала и плавному течению воды. Водные пространства Новолукомля дают возможность развития водных видов спорта: гребля на байдарках и каноэ. Озеро и канал расположены относительно друг друга так, что можно регулировать  тренировки и с учетом ветра и волны, по своему усмотрению. И конечно же важным обстоятельством для тренировок это — Зимняя Вода. Канал длинной 3 км (6 км на круг), дает возможность тренироваться на воде круглый год. В городе есть спортивный комплекс, стадион, лесопарковая зона для тренировок. Все это расположено компактно, как и сам город Новолукомль.

5 минут и мы на пляже. Как чудесно пройтись по песчаному берегу, послушать шум волн, вдохнуть влажный воздух. А вокруг счастливая беззаботная детвора, гуляющие люди, рыбаки. Лукомльское озеро огромное настолько, что в пасмурную погоду противоположный берег теряется вдали. И, тогда кажется, что стоишь на берегу бескрайнего моря.

Греют душу воспоминания из детства, как зимой, с родителями, ходили на озеро и кормили лебедей . Они здесь почти ручные. Сейчас я прихожу сюда со своей маленькой дочерью.

В городе установлено 2 памятника: памятник Воинам Интернационалистам и памятник Озмителю Федору Федоровичу - командиру партизанского отряда, Герою Советского союза.

Фонтан  моего детства

Вот такой «Вязаный камень» есть на ул. Набережная

Я люблю этот город. Он особенный для меня. Навсегда в моем сердце останутся воспоминания о моем счастливом и беззаботном детстве и юности, проведёнными в милом сердцу городе.

Ермолова Ольга Владимировна, Ермолова Алиса, воспитанница группы "Пралеска"

свернуть

Мой город Витебск (семья Круковской Алёны, воспитанницы группы "Пчёлка")

Мой город Витебск

Витебск – один из самых древних городов Беларуси, основанный более 1000 лет тому назад. Он расположен на берегу реки Западная Двина и славится своей богатой историей, архитектурными памятниками и культурной жизнью.

Достопримечательностью Витебска является его старый город с узкими улочками, старинными домами и уютными кафе.

В середине лета здесь проходит один из крупнейших культурных фестивалей Европы – Славянский базар, который собирает тысячи зрителей и участников со всего мира. Во время фестиваля проходит много развлекательных мероприятий. Ремесленники со всей Беларуси представляют свои работы в Городе мастеров. Все таланты приезжают на фестиваль.

Витебск славится своими музеями. Один из них – музей Марка Шагала. Марк Шагал является нашим земляком и гордостью города.

В Витебске есть много красивых парков, которые стоит посетить.

Я горжусь тем, что родилась и живу в таком замечательном городе Витебске. Я уверена, что каждый, кто посетит Витебск, останется под впечатлением и полюбит этот город.

Круковская Анастасия Михайловна, Круковская Алёна, воспитанница группы "Пчёлка"

свернуть